Избор на счетоводна кантора за счетоводство към онлайн магазин

Счетоводство на оналйн магазин - contolexvarna.bg

Всеки предприемач се сблъсква със счетоводни проблеми за своя онлайн магазин. Отнема известно време на предприемачите, които са добре запознати в областта на счетоводството и данъците, за да разберат как да адаптират задължителните процедури за онлайн форма на дейност. За да разберете основните моменти от счетоводната, данъчната, складовата регистрация на онлайн магазин, трябва да се запознаете с материалите, събрани в тази статия.

Счетоводство на онлайн магазин, неговите характеристики

Продажбата на продукти през Интернет е особено популярна сред малкия бизнес. Има две основни предпоставки за това:

 • Постигане на по-висока рентабилност чрез минимизиране на разходите за наем или закупуване на помещения за организиране на офлайн точка за продажба, поддържане на по-малък брой служители.
 • Възможност за предлагане на клиентите на по-конкурентни цени чрез минимизиране на разходите.

Въпреки тези характеристики, има редица задължителни процеси, списък на необходимите активи за успешната работа на магазина. Те не се различават от тези, които се подразбират при стандартната офлайн търговия на дребно. Например наличието на склад. Дори ако бизнесът се извършва изключително чрез дигитална среда, предприемачът трябва да разполага с базата, където ще се съхранява целият предлаган от него асортимент. Пряка последица от тази необходимост е необходимостта от документиране на такива активи.

Поддържането на счетоводството на магазин, работещ в мрежа, изисква голям брой различни операции. Има няколко начина за извършване на такава работа: наемане на счетоводител, самоуправление, аутсорсинг.ю

Съхранение на стоки, тяхното движение

Струва си да припомним, че счетоводството е необходимо за водене на всички стопански субекти на България, независимо от формата на дейност. Магазините не са изключение, защото са юридически лица или предприемачи. Всеки от етапите на ежедневната работа предполага свой собствен списък от необходими документи за регистрация:

 • Получаване на стоки. За да го въведете в общата регистрационна система, е необходима първична документация, която е товарителница. Въз основа на него се извършва прием, въвеждане в счетоводната база данни.
 • Поръчка на стоки от купувача. Процедурите за регистрация, потвърждение, плащане трябва да бъдат предписани в един от разделите на онлайн магазина.
 • Изпращане на стоки. Тук отново е необходима товарителница, която служи като основание за изписване на конкретен продукт от складовия регистър. Документът е потвърждение за изпращането на номенклатурната единица.
 • Доставка на стоки. Потвърждение за получаване на поръчката е приемането от страна на клиента на стоката съгласно товарителницата. Документът съдържа информация за основните характеристики на продукта, брой единици, основни данни за получателя, подателя.

Плащане

В общата верига от действия трябва да се обърне специално внимание на потвърждението за получаване на плащане. Може да се извърши онлайн, със самоиздаване в брой, наложен платеж при изпращане по пощата. Има възможност за безкасово плащане. След това трябва да документирате доходите на юридическото лице, да подготвите нужните документи за доставката.

Всеки стопански субект трябва да вземе предвид печалбите, разходите за докладване пред надзорните органи, правилното изчисляване на таксите, анализа на дейността на компанията и планирането на финансовите транзакции.

Списъкът с разходи на магазина може да съдържа следните разходи:

 • Дизайн на уебсайтове от изпълнители;
 • промоционални услуги, поставяне на реклами;
 • поддръжка на сайт;
 • сътрудничество с електронни платежни системи, които начисляват комисионна за транзакции;
 • осъществяване на куриерска доставка.

Това не са всички видове разходи на онлайн магазин, а само най-честите. Всяка от подобните позиции изисква документално потвърждение на направените разходи (предавателен акт, договори, фактури и др.).

Заключение

Експертите на Счетоводна кантора „КОНТО ЛЕКС ВАРНА” ООД осигурява първокласно счетоводно обслужване на фирми от различни отрасли, предлагащи чрез собствени онлайн магазини или посредством платформи за електронна търговия.

За да получите Вашата индивидуална оферта за счетоводни услуги ► ОФЕРТА ЗА СЧЕТОВОДНИ УСЛУГИ

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *