Стъпки за изучаване на финансово счетоводство

Финансово счетоводство най-важното | contolexvarna.bg

Финансовото счетоводство обикновено се нарича „език на бизнеса“. С разбиране на основните концепции и принципи на счетоводството можете да вземате по-информирани решения, да допринасяте за стратегически разговори и да изграждате и управлявате бизнес. Счетоводството е инструмент, който отваря врати към ключова информация, предоставя полезни прозрения, помага да се придобие перспектива и помага при вземането на решения.

Може би сте предприемач, който иска да стане част от 40-те процента собственици на малък бизнес, които се чувстват „много“ или „изключително“ запознати със счетоводството, или се надявате да промените кариерата си и да бъдете един от тези, за които се предвижда влезте в сферата на счетоводството. Може би просто се стремите да разберете финансовите основи на вашата организация и да окажете положително влияние в настоящата си позиция. Независимо от вашата индустрия, роля или опит, изучаването на финансовото счетоводство може да бъде от полза за вашата кариера. Ето някои важни стъпки, които трябва да предприемете, когато започнете своето образование.

Как да научите финансово счетоводство

Научете как да четете и анализирате финансови отчети. Започнете обучението си по финансово счетоводство, като се научите как да четете и анализирате три ключови финансови отчета: баланс, отчет за доходите и отчет за паричните потоци. Тези документи съдържат ценна информация за разходите, приходите, печалбата и цялостното финансово състояние на вашата компания. Балансът подробно описва активите, пасивите и собствения капитал на вашата компания за даден период. Връзката между тези компоненти е илюстрирана в счетоводното уравнение, което се използва, за да се провери дали балансът е правилен и балансиран. Активите трябва винаги да са равни на пасивите плюс капитала на собствениците. Финансово счетоводство, балансът и счетоводното уравнение позволяват на компаниите да поддържат резултати.

Отчетът за доходите, наричан още отчет за печалбите и загубите, показва приходите, разходите и печалбата на вашата организация, обикновено на тримесечна или годишна база.

Отчетът за паричните потоци изброява всички входящи или изходящи парични потоци, които вашата организация е имала за определен период. Редовете в отчета за паричните потоци са категоризирани в операции, финансиране и инвестиционни дейности и всеки източник и получател на парични средства е посочен. Разбирането на тези твърдения е полезно, независимо от вашата роля или индустрия, защото те илюстрират тънкостите на финансите на вашата организация. Тези знания могат да се използват, за да информирате кои проекти и инвестиции преследвате и да оформите как оказвате влияние върху рентабилността на вашата компания.

Наличието на добро разбиране на компонентите на всеки финансов отчет и как да ги анализирате също ще ви подготви да поемете по-сложните принципи на финансовото счетоводство.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *